Finálovú zostavu ocenenia Roma Spirit 2023 tvorí 21 nominácií

17.11.2023 Bratislava

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ocenenie Roma Spirit 2023 prináša ďalšie úspešné príklady podpory jednotlivcov i komunít, budovania spokojného spolunažívania rôznorodých skupín obyvateľstva aj inšpiratívne osobné príbehy. Organizátori zverejnili finálovú zostavu 15. ročníka ocenenia, ktorú tvorí 21 nominácií. TASR o tom informovala Michaela Miháliková z Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC).

V kategórii Mimovládna organizácia sú finalistami organizácia z Dobšinej Detstvo deťom, nezisková organizácia z Banskej Štiavnice Šukar Dživipen a Spokojnosť - centrum sociálnych služieb z Prievidze.

V kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ sú nominované Zdravé regióny - štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR, mäsokombinát Tauris a spoločnosť Marius Pedersen, prevádzka Banská Bystrica.

Kategória Obec a mesto prináša úspešné príklady z obce Bystré, Veľkej Lomnice i košického mestského sídliska Luník IX.

V kategórii Osobnosť sú na titul Roma Spirit nominovaní pedagogička Ildikó Kotlárová z Fiľakova, vedkyňa Paulína Slepčíková z Košíc a výskumník a ekonóm Andrey Ivanov z Bratislavy.

V kategórii Médiá sa vo finálovej trojke stretli spevák a moderátor Dušan Berky alias Šorty, publicista a redaktor Roman Goroľ a projekt Príbehy bez hraníc - Mediálny inkubátor.

Ocenenie v kategórii Kultúra môžu získať umelkyňa a hudobníčka Barbora Botošová, hudobné zoskupenie Júlia Kozáková - Manuša a Múzeum holokaustu v Seredi.

O laureátoch rozhodne medzinárodná Odborná porota.

V kategórii Čin roka sú nominovaní Natália Gažiová žiačka, ktorá pomohla mladíkovi v núdzi, babica Helena Dunková, ktorá podala pomocnú ruku rodiacej matke v ťažkých domácich podmienkach a občianski aktivisti z Internátnej 12, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o skultivovanie nájomného domu. O laureátovi ceny rozhodne Porota Čin roka.

Mená ocenených budú známe 25. novembra počas galavečera v Národnom divadle Košice. Záznam odvysiela RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv, 9. decembra o 20.35 h na Dvojke.

Vyhlasovateľmi Roma Spirit 2023 sú ACEC, RTVS a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.
 

Vyberte región

mark